Jumaat, 21 Oktober 2011

tenangkan hati




Assalamualaikum.....

Memandangkan Cik Kura sedang jiwa kacau aka tak tenang,,oleh itu Cik Kura nak bagi tazkirah jumaat dengan post ni...



Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah: 

1..Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.

2..Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.

3..Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya

4..Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya

5..Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati











SABAR ITU SANGAT INDAH





mood::semoga jiwa ku kembali tenang..^_^


2 ulasan:

Arsha Jamaludin berkata...

wehh,, lagi terbaek.. jelezz ak...
well good job cute kura2 :)

Liyana ~yana~ berkata...

haha...aku lma dh wat...dekt sethun dah pon...
xpa nnt ang edit la bg cntik2 hehe