Rabu, 14 Disember 2011

14 Disember 2011


detik 4.00 pm 14 disember 2011
bendera exam STPM 2011 diturunkan
MERDEKA!!!!



Si Kura tengah study ^_^


salam
arini Cik Kura nk kenalkan seseorang kepada semua
dia ni kawan Cik Kura tau,,
nama dia SI KURA..
dia ni baik,rajin,penyabar,pandai n mcam2 lagi la
Si Kura sya ni suka bca buku tau
moh kita skodeng dia ye...
"
"
"
"
"
"
"

rajin x Si Kura saya membaca buku...
dia tengah stdy hard n smart malam ni tau
ala dia nk pecah rekod kura-kura yang berpelajaran
sebab tu dia ambil paper STPM tahun ni...
tambah2 esok paper akhir
lagi la dia kuat stdy..
tgok dah pukul 12.30 am pon dia xtdur lagi
bagus kan Si Kura saya ni
Si Kura saya ni bijak tau...
habis 1 buku dia baca
harap2 esok dia dapat jawab la
k lah sya nk teman Si Kura saya study k
doakan kami ye
daaaa

# esok nak bawak Si Kura la waktu jawab exam BM1,,
dia kan dah hafal 1 buku teks..
aku ni tergoyang2 lagi mengelamun
=_=



Selasa, 13 Disember 2011

2 hari lagi berbaju sek



pg ni bukak2 fb ternampak member aku post ni kt wall fb aku...






~1001 rasa serbuk kari babas~

lagi 2ari nk hbis exm..hanya 4ajm je lg nk hbiskan paper STPM 2011..lg 2paper je aku nk pulun..pas aku xtau aku jd mcm mna..ttbe windu plak nk exm..windu plak nk study n bt prangai ngok ngek ngok ngek dlm klas dgn kelas 6APA..mkck bungkus pn dh ikhtiar bt mdal kt tmpat len,mr.pakistan@boboi(Shasfur Apoi)pn xblh nk pndng blakang dah tngk aku n Siti Amynah curi2 mkn time blajaq..Muhammad Murfieaizurie pun xblh nk usha2 cewek(awek cun) dah..jam URGANDA yg dlm klas 2pn xdpt nk tgk dh..urm...pink pun aku xdpt dgr sajak dia dah bila time BM..bila nk gosip je dh xdak yg mai lmbt(Yana Suhaimi)xdpt aku nk ckap"ang lmbt la..dh hbis cter"..aku n Fana Ana pn xdpt nk bli mnyak dagu kt Nur Hazwani..xdpt la nk tgk mka tkut2+sweet Qaseh Abadi bla aku gmpaq n tktkan dia..xdpat la nk tgkNurulashikin Ramley mrh bla aku xpham pa yg dia ajq..cpat sngt dia ckap la trus blur otak aku..xdpt la nk ejek "TOMYAM" kt Aifaa..dh 2xblh la nk mkn roti srdin ygSweey Nami jnji nk buatkan 2..xdgr dh sora Hada Shuhada n Noraziah yg slalu glak2 sntiasa smpai xlrat aku nk toleh blkang..xpyah dh aku nk sorok2 dri Mohamad Azmir bla aku bwak nset g skul..huhuhu..bnyk lagi ney..yg pasti aku tkt akn kptusan aku..n aku arap kte 1klaz dpt msuk U..yeah!!



**ok fine aku SEBAK tiba2...

lgi 2 ari nk pakai bju sek tau...petg ni 1 paper n esok lg 1 paper...huhuhu...sedihya nk g sek lgi..
bru sekrg rasa sek 2 tempat plg best untuk bergosip...huhuhu...aku tetap syg hmpa wey wlupon kdg2  aku jhat suka buli2 hmpa...tpi kepla merapu meraban kita tetap sma...sehati sejiwa wey...
mmmuuuaahh syg hmpa wey 












nnti aku wat entry khas untuk ampa k..
seyes aku syang hampa.....
mmuuaahhhh!!!!




Ahad, 11 Disember 2011

rindu

akhirnya diri ini rebah juga malam ni...
menitis juga air mata ini
hati x sekuat mana..
sekuat mana pon hati akhirnya akan lembut juga akhirnya
bila teringatkan akan luruh hati ini
bila terkenangkan,akan mengalir air mata ini..
ego diri ku tidak sekuat mana
luaran nampak kuat
namun hati tetap terkenang
semuanaya dah terlambat....
hanya nasihat dan tunjuk ajarnya yang menjadi ketabahan hati ini
namun sekuat mana menahan akhirya akan menitis juga...
YA ALLAH kuatkan la semangat hamba mu ini...
kuatkan lah diri ini untuk teruskan hidup bersama ibu ku
diri ini berharap agar diri ini menjadi insan yang berguna suatu hari nanti...
diri ini begitu merindui ayahku...
Ya Allah tempatkan lah pak di kalangan orang2 yang soleh dah disisimu...
engkau angkatlah martabatnya kerana telah mendidik diri ini...
hanya doa yang mampu diri ini hulurkan disaat ini...
amin...
Al Fatihah


Sabtu, 10 Disember 2011

rindu myfrend


Saya telah menjalani X-ray hari ni dan doktor kata terjumpak awak dalam hati saya.Doktor cakap kalau keluarkan awak,saya akan mati sebab saya tak dapat hidup tanpa kawan baik macam awak

tiba2 dpat mesej dari member wak2 f5 dlu...
seyes rindu kat hampa semua..
bukan aku lupa hampa tpi aku aku pon sedar semua ada kerja msing2
sibuk dgan stdy la keja la...
apa2 pon aku sayang hampa sgt2 tau.....
mmmuuuaahhh!!!!
*sayang ketat-ketat >_<






*tgan budak2 wk2 exam stpm

>_<


Selasa, 6 Disember 2011

only 2 paper again :)



paper exam tinggl lagi 2 paper...
paper karang mengarang sampai tercabut tangan smua dah hbis..
just tiggal yang conteng2 je...hehe
walaupon just tinggal yang conteng2 a.k.a Bulat2 ja...tapi aku low gila subjek2 ni...
sebab soalan dy pelek2...geram aku...
untuk paper BM aku boleh lagi tapi smpai ja Pengajian Am 1 hancur...
ni sebb aku x suka hafal2 ni..lemah bab2 hafal2 ni huhu
dah la PA ni subjek politik...adeh lgi aku lemah...
apa2 pon harap kali ni aku dpat buat yang terbaik...
gOOd luck yana...lagi 2 paper...:')



amin ^_^

Jumaat, 2 Disember 2011

ombak???


*muka tOYO.....

ok fine aku mggu exam sekrang

tapi time ni la aku teringat kt benda ni...----------->



pantai???
bukan pantai buttt
OMBAK....

aku teringin nak tengok OMBAK RINDU
penuh HOME FB dengan komen2 OMBAK RINDU
jeles gila wey...
huhuhu


k daa salam


Khamis, 1 Disember 2011

Tazkirah jumaat 6 Muharram 1433


 Kiamat menurut Agama Islam ...

- Kemunculan Imam Mahdi 
- Kemunculan Dajjal 
- Keturunan Hazrat Isa (AS) 
- Kemunculan Yajooj n Majooj 
- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur 
- Pintu pengampunan akan ditutup 
- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya
- Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati shg mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya 
- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerusakan- Pemusnahan Kabah
- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap
- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya binatang2 & org2 kafir yang tersisa akan mati, semua gunung & bangunan akan runtuh 
- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membangkitkan semua ciptaan Allah & bertemu di dataran Arafah menuju saat penghakiman mereka.. Dan Matahari akan mendekatkan dirinya ke bumi 

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda: "Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak"

Ahad, 27 November 2011

rindu time sek rendah ^_^




budak2 yg lahir pd thn 80/90an, mesti ingat mase skola rendah dulu: -

* kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak.

* kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

* RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....

* pakai...... pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

 * main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

* pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

* cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.

* bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

* time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

* main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

* jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

* takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

* balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.

* Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

* Siri kartun;DRaGON BALL, power rangers, ultraman, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.


jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni..asyik ngadap laptop, ipad,tv n ps.

kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~ ni la baru 

zaman kita

seyes aku rindu zaman ni beb....^_^








Jumaat, 25 November 2011

b u n g a


ini kisah tentang B U N G A...
b u n g a - b u n g a
taman b u n g a
b u n g a sakura
b u n g a  rose
b u n g a  raya lambang kebangsaan kita
tayar ber b u n g a
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
hatiku ber B U N G A-B U N G A






Selasa, 22 November 2011

Cik KATAK vS note


Salam aku nk cita pasal bear kesygan aku ni
nma dy cik Katak ^_^
tadi masa aku tengah study dalam blik aku terperasan bear kesygan aku time f4 n f5
bear ni aku bli kat mna pon aku dah lupa..
tp yang pastinya bear ni aku usung tiap2 ari p sek tau...gantong dkt beg sek aku,,haha
walaupon besaq aku tetp bwk sebb comey hehe
bear ni bwak kengan yang penting bg dri aku...
bla aku bosan dgaq ckgu dok merepek kt dpn bg kauseling aku dok pegang bear ni
peluk2 kikiki



bear ni sebnrya ad pakwe dy tau,,,pakwe dy member aku pya bear...beso dri dy
iyola pakwe msti beso lg kn..kn..haha
tiap2 ari aku p sek msti dy pon dting dgn pkwe dy
gatai tau cik katak ni
bear ni memg bwk seribu kengan kat aku tau
tp sekrg dah x pkai sebb mta dy hilg sebelah
huhuhu
aku ad gak cri org nk derma mta kt dy tp x jumpk2 pon
i2 yang x sempat wat pembedahan 2...

tp td time aku main2 dgn dy aku terjumpak smthing yang memang memranjatkan aku


aku jmpak note kot kt belkang bdan dy yng terkoyak 2 hahaha
x sangka ooo
note ni aku tlis time aku f5 tau,x sangka ada lg
aku pon lupa dah pasal note ni,,tpi note ni umpama kata-kata semgat aku jgak la

"MESTI MASUK MATRIK PADA TAHUN 2010"

sory x jelas pulak

pas aku tgok note 2 rsa semgat plak
iyola wk2 f5 aku dpat result teruk n x lyak pon msuk matrik
kli ni aku hrap result STPM aku ok
so aku hrap dpat wat yg ter bek dlam exam yg sedang dijlnkn ni

untuk f6 ni aku x wat dah note kecik2 cm 2
hahah kli ni aku wat lukisan A4 pper g tau hahaha
harap2 target untuk kli ni tercapai
amin..



note kli ni ::: "target masuk Universiti tahun 2012"


mood:::semangat beb ^_^


Isnin, 21 November 2011

gO Malaysia gO


harimau malaya VS garuda
go go go Malaysia ^_^
jeritan kedengaran di dalam rumah aku ni..
tp yg plek nya umah ak ni ja yg bisg..umah org len senyap plak..
dpa ni x tgok bola ka??
siap myembang kt luaq lg..
tp x kisah la asalkn aku n family semangat tgok bola
go Malaysia go !!!!!


nasib bek esok xdak exam


kalau sepanjang time exam ad game bola cam ni bleh dpat penyakit jantung aku....



Ahad, 20 November 2011

FILEM terbaik...meh tengok







Filem yg ditunggu-tunggu Bulan ini....

Filem : STPM 2011


Genre : SERAM


Tarikh tayangan : 21 N0VEMBER 2011


Penerbit filem : KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA


Tiket : FREE ( TINGKATAN 6 ATAS sahaja )


Arahan : PENGAWAS PEPERIKSAAN


Tempat tayangan : SELURUH SEKOLAH MENENGAH SEKITAR MALAYSIA















TIKET WAYANG::


  • NAMA
    : CIK KURA  ( cutekura2.blogspot.com )
  • NO.KAD PENGENALAN: 920907..........
  • NO ANGKA GILIRAN: SA3003/10...
  • NAMA PUSAT: SMK ALANG ISKANDAR



TAJUK TAYANGAN                      TARIKH

PENGAJIAN AM                       21.11 DAN 13.12
BAHASA MELAYU                      23.11 DAN 14.12
GEOGRAFI                                 29.11 DAN 6.12
EKONOMI                                   24.11 DAN 29.11













good luck untuk diri sendiri hehe
you can do it..Cik Kura



SELAMAT MENJALANI PEPERIKSAAN STPM TO ALL CANDIDATES





20112011


~~20112011~~
cantik kan tarikh ni...
tarikh ni la org nk kwin,,smbut befday la,,ulg thun la,,traikh nk couple la,,nk dpat ank la..mcam2
tp bg cik kura tarikh ni amat bermakna..
tarikh yang boleh buat cik Kura ketaq lutut,sakit perut,nak termuntah,,tidoq x lena..
macam2 lagi la
memandangkan arini dah 20112011
maknanya esok dah 21112011
i2 brmakna bermula la episod perang di dewan form 6 SMKAI
huhuhu
esok dah start STPM 2011 bg student2 form 6...
exam cik Kura mula 21.11.2011----->14.12.2011
dlam sebulan gak la
huhu
harap2 esok dpat fham soalan n dapt buat sebaik mungkin...
diharapkan berkat ilmu yang dipelajari selama ini dapt dimanfaatkan sebaik mungkin
doa2 kan la cik kura ye,,,
k lah nk p stdy jb...k daaa
salam


Jumaat, 18 November 2011

unfrend ~~~


 time unfrend budak2 yang aku x kenal kt fb 
n budak2 yg dok gila2 cita sal balak2 depa yang ntah apa tu

good bye k 

untuk pengetahuan korg aku x suka bila org add aku hya nk tau pasal ak
korg nk tau ap yg aku wat pas2 aku tils ap2 korg nk sentap2
xpon p report kt sayang ampa 2...
pliss la
setakat nk add n nk usya2 aku blah ja la
aku x suka org add sbb 2
hey budak2 kecik ampa x tau ap2 jgn dok add aku la...rimas tau x
klu korg fnetik sgt kt dy x pyah la add aku
ak benc looo

say:::byee 


terima yang ikhlas untuk berkawan shaja



Rabu, 9 November 2011

STPM countdown




STPM countdown 
 
10.nov
11.nov
12.nov
13.nov
14.nov
15.nov
16.nov
17.nov
18.nov
19.nov
20.nov
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
21 NOVEMBER 2011

STPM DAY 



ketaq lutut cik Kura

Sabtu, 29 Oktober 2011

hargailah ayah anda


APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH



Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn minum ais!".Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..

Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayahpun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..




* mungkin ramai yang tidak kisah akan kasih sayang seorang ayah ataupun redhanya... saat kita exam, adakah kita akan meminta ayah mendoakan kita. kebanyakannya akan meminta doa seorang ibu.

* sedalam dalam hati ayah, ada perasaan mahu melakukan yang terbaik untuk ahli keluarganya.

* answer me, siapa lelaki terbaik yang pernah hidup dalam hidup kalian? yang sanggup berkorban duit, sanggup melukakan dirinya untuk kalian...♥



Al- Fatihah 
untuk ayah ku

SUHAIMI BIN SALIM


~~~semoga aku dpat buat yang terbaik untuk STPM ini bg laksanakan impian pak sebaik mungkin~~~

doakan CIK KURA ye



Jumaat, 28 Oktober 2011

jangan gangu emosi saya



Anda,Anda dan Anda...
:
:
:
sila jangan mengganggu EMOSI saya ye...
TOLONG sangat-sangat....
saya nk exam 
biarlah emosi saya tenang untuk sebulan lebih ni..
sebulan lebih je..
tolong sangat-sangat
SO
 Anda,Anda dan Anda jangan gangu saya ye...

SEKIAN





cara mengawal emOsi




Cara mengawal emosi diri . Amat penting mengawal emosi supaya kita tidak cepat melenting yang akan menyebabkan kesan yang lebih buruk dlm jangka masa panjang.

1. Mengubah posisi
*dalam keadaan berdiri (ketika kita emosi), maka kita harus duduk…*dalam keadaan duduk (ketika kita emosi), maka kita harus berbaring..

2. Kembalikan Semuanya Kepada AllahKita sering lupa pada Allah kalau kita emosi kan.. makanya, kita harus ingat pada-Nya gan.. coz Dia juga yang dapat mengatur kehidupan kita di dunia.

3. Minum Air PutihSangat menakjubkan . Boleh baca buku yang judulnya ialah THE TRUE POWER OF WATER

4. Koyak kertasJika emosi itu datang dari seseorang atau lebih, maka cubalah tulis namanya di kertas atau buku .. Conteng atau koyakkan kertas itu bagaikan kertas itu adalah apa yang kita jadikan objek emosi.. tapi jangan terlebih nanti org kata korang psycho pulak.


:::: memg sesuai untuk org cm ak ni hehe ::::












Jumaat, 21 Oktober 2011

tenangkan hati




Assalamualaikum.....

Memandangkan Cik Kura sedang jiwa kacau aka tak tenang,,oleh itu Cik Kura nak bagi tazkirah jumaat dengan post ni...



Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah: 

1..Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.

2..Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.

3..Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya

4..Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya

5..Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati











SABAR ITU SANGAT INDAH





mood::semoga jiwa ku kembali tenang..^_^